fredag 30 september 2011

Anläggningen

Jag har praktik på ett HYN godkänt företag som heter A.P Häst. Dom har ridskola, uppfödning, inridning och försäljning mm. Dom äger ca 40st hästar, allt från hästar som används till ridskoleaktiviteter, tävlings hästar, avels ston, föl och unghästar i alla åldrar.
Dom arrenderar Ljungaskogs ridcenter av Svenljunga RK. Anläggningen består av ett ridhus 22x70m, en gräsbana, en grusbana, ett ridskolstall, ett stall med 5 boxar, 2 st med 2 boxar, och 3 uteboxar som används (+ 4st som inte används förutom vid nödsituationer) och massa hagar, både grus och gräs.
Allt detta ligger i Svenljunga, ca 3,3 mil från Borås. Ni som kan lite om trav vet säkert vilka Broline är, deras huvudkontor och hingstdepå är bara några hundra meter här i från, och om man rider runt en sjö i närheten här så har dom ca 100 av sina ston, föl och unghästar där. Även blåkläder är här ifrån.

Okaj, Här är en nära bild på stallen och ridhusen (bilden tagen från google map). Dom röda ringarna är inte exakta utan bara som en anvisning om vart allt är.
1. Privat stall för naturbruks elever och "vanliga" människor, jag har aldrig något att göra med dom stallen.
2. Ridskolestallet. Plats för 18 hästar, 4 boxar och 14 spiltor. Här finns även en sadelkammare, kontor, litet kök, toalett.


3. "Spolspiltan" kallar jag de men de är de inte riktigt, litet "stall" med 2 boxar, används inte regelbundet.

4. Här är de så kallade "5 stallet", 5 boxar och 2 uppställnings platser. Här står en inackorderad, en 6 åring, en 5 åring och en 4 åring plus en ponny (som håller på att säljas). Med andar ord, Pierres två hästar som han tävlar (5 och 6 åringen, dom heter Flight och Music cup) och tränar med, 4åring som håller på allt säljas (tror jag), en Ponny (Fantaci, imp. Irland) som håller på att bli såld och en hel inackorderad (Bayley, ponny)
I anslutning till de här finns en sadelkammare (som bla jag har mina ridgrejer i och den inackorderad) och ett foderrum.

5. Vår lägenhet. 2 rum, ett litet kök och badrum (kommer mer bilder senare)

6. Vi kan säga att detta är 2 box stallet, men mellan detta och vår lägenhet ligger ett foderrum, de som sitter ihop med 5 stallet, man kan alltså gå igenom här.  
I 2 box stallet står Annikas två dressyr hästar, Rondo och Totte. I anslutning till de här finns en stor sadelkammare där alla "privata" grejer finns, sånt som alltså används till alla av deras privata hästar. 

7. Här är 3 ute boxar. Dom används inte regelbundet men just nu står de hästar där. 
På hörnet finns två ute boxar också men dom används aldrig. 

8. Annikas och Pierres hus

9. "Skritten" Här är en skritt maskin för 4 hästar. Otroligt bra att ha och används dagligen. Bla, för att värma upp hästar, skritta av hästar, dagar som vissa vilar kanske dom bara går här ett tag för att hålla i gång. 

10. Ridhus med måtten 22x70m (alltså väldigt stort)
Här finns även en läktare, kaffeteria mm.

Sen har vi hela området med alla hagar. De som delar av hagarna på flera ställen är höga granhäckar. Tror de var en plantskola här för och så sparade dom visa rader. 

1. Här är "privatryttarnas" hagar. 

2. Här går ridskolehästarna på vintern. Just nu går de en skadad häst, en ponny som rymmer från allt och den nya ridskole hästen (som jag rider bla).

3. Hingst hagarna (2st). Här är två hagar med 3 snören (alltså extra högt). Här har även hästar som rymt från vanliga hagar stått.

4. Stor grusbana.

5. Stor gräsbana

6-7. Här är ännu fler "privatryttarnas" hagar. 3 st. 

8. Här går för tillfället en 6åring och en 3åring, ston.

9. Här går alla stor lektions hästar. 

10. Här är 6 st hagar, 4 sand/grus och 2 gräs. Här går alla Annika och Pierres privata hästar.

11. Här går Stona och fölen, för tillfället 4 ston och 3 föl (2 ston och 1 hingst)

12. Här är en skogs hagen där den inackorderade ponnyn och ponnyn som är till salu går.

13. Här är två stor lösdrifts hagar. Där går för tillfället 3 valacker, en 1åring och två 2åringar. Och 3 ston, en 1åring och två 2åringar. 

14. En till skogs hage där alla lektionshästar som är ponnysar går. 


Ridskoles stallet från höloftet sett. 

Här hör stallplanen sett från trappan av vår lägenhet. Till höger här är de först 5 stallet, sen "spolspiltan" och längst bort lektionsstallet. Till vänster är ridhuset. Rakt fram ser man lite av grus banan.
Här är vår lägenhet rakt fram, med stallhunden på trappen. Till vänster är 5 stallet. 

2box stallet.
"Skritten"
Dom 3 ute boxarna
Lösdriften, delad för valacker och ston. Ston till vänster och valacker till höger. 
Ridhuset, med dom här avskärmarna som syns lite på vänster sida delar man ridhuset på kvällen så att en del är de lektioner i och den andra är för privatryttare. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar