måndag 15 oktober 2012

Horsegroom

Har lovat en del hemma att jag ska dela med mig av alla groom tips jag samlar på mig här borta. Jag jobbar för en ryttare som rider upp till Grand Prix klass och jag kan säga så här att de krävs en vis standard på ALLA hästarna som lämnar stallet innan tävling. Allt ska skina, helt rent och inte en smuts fläck.
Oftast ser de ut så här dagarna innan och under tävlingarna:

Dagarna innan:
- Helkropps klippning helst så nära inpå tävlingsdagen som möjligt. Hela kroppen inklusive ben, huvud, i och på öronen mm.
Dagen innan:
 - Tvätta hela häst, man och svans. Med diskmedel. Om de är en skimmel eller en häst med mycket höga strumpor så har vi även ett speciellt fläckborttagnings medel.
- Putsar all utrustning

Tävlingsdagen:
- Tar ut hästen från boxen, om häst med vita strumpor/skimmel börjar man med att tvätta strumporna, gnugga gnugga gnugga..
- Knoppas, inte flyinge knoppar utan här viker alla upp.
Om de är lång till start kan de hända att hästen får gå tillbaks in i boxen annars:
- Borta av noga.
- Spraya svans med pälsglans och borsta ut noga (vanliga dagar rör vi inte svansen alls, inte borstar eller pillar ut något sågspån)
- Borstar hovarna och på med lack/olja
- Babyolja i ansiktet (mulen, sidorna och ögonen)
- Nytt schabrak på, sadel, sadelgjord och brösta på.  (vi har speciell "show" utrustning som bara används när de är tävling)
- Träns på, med martingal som kopplas fast i bröstan. Flughuva på vissa hästar. Över de grimma och hästen får stå kvar på stallgången under solariumet.
- Putsar av utrustningen på hästen en sista gång.
- Torkar av benskydden med babyolja (så att dom glänser, man kan även använda skoputs) och på med framskydden.
- Bakskydden på precis innan han sitter upp.

- Mervyn tar hästen, sitter upp, börjar gå mot framridningen. Jag hänger på med filmkameran.
Hjälper honom på framridningen med att höja och sänka hinder.
Filmar när han hoppar rundan.

Sen vidare till nästa häst :) 
På en vanlig tävlingsdag startar han ca 4-6 hästar 1-2 gånger.
När dom är klara för dagen tas alla knoppar ur, dom svampas av, benen spolas av och antingen får dom gå i skritten en stund eller stå under solariumet igen.
Innan dom går in i boxen igen borstar man av dom och "do the feet". Alltså kratsar hovarna och smörjer in dom med olja både inuti och utanpå (dock inte samma olja som innan tävling).

Kan även tilläggas att de inte spelar någon roll hur man lägger på sadeln, innan han sitter upp läggs den alltid om och tränset kollas 2 gånger. Vilket i början alltid gjorde mig orolig om jag hade gjort något fel, men de är bara rutiner han har.

Groom hörnan

Hovoljan som används varje dag på hästarna

Här står Chanel på en av uppställnings platserna med solarium


Ska försöka ta lite mer bilder till helgen när de är tävling igen och sen så klart när den internationella tävlingen i November börjar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar