fredag 27 januari 2012

Tatuerings tankar

Jag har länge gått i tatuerings tankar och jag har haft olika idéer i snart två års tid på vad jag vill göra, många står jag fortfarande fast vid vilket känns bra, då är risken att man ångrar sig mindre om man fortfarande vill ha den efter två års betänkte tid.
Jag älskar fortfarande min enda som jag har än så länge på vänstra armen. 
Vad jag har kommit fram till än så länge är att de blir en tatuering till våren innehållande hästar.
De är allt jag säger för nu.

torsdag 26 januari 2012

Ledig

Har tillbringat hela dagen i soffan och tittat på Bones och Grey's anatomi så inga hästiga inlägg här inte.
Till mitt sällskap har jag haft russin, lite kex och vatten (Y) höhö

I morgon är naturbruks gymnasiets ettor här hela dagen och sköter stallen så jag kan tillbringa all tid med hästarna vilket är super roligt. Dock får man ha ett öga på dom hela tiden då de kan hända lite vad som helst. Sista la dom in mer än 1kg havre till en häst som aldrig får havre, de var tur att jag han se de och ta bort de innan han satte tänderna i de... annars hade de inte blivit roligt...

Och med dom orden säger jag trevlig torsdags kväll, ni får ha de så bra :)

åå underbara känsla!

I går var de hoppträning och jag fick äntligen ha Tyson. Annars har de dom senaste gångerna varit typ "nej han kan du inte ha han har redan gått för mycket"  eller nått sånt. Men nu äntligen! De märktes direkt att han var på hugget och de gjorde bara mig mer peppad.
Vi hoppade mycket låga hinder med olika svåra vägar emot. Sedan en lite högre bana. Och fy sjutsingen vad pigga han var, annars brukar jag alltid få jobba med galoppen mycket, att kunna hålla den genom svängarna mm men igår gick de jätte bra. Vi fick ett stopp men de var helt mitt fel, jag "släppte" och då fega han ur. När jag säger släppte så menar jag att när de kändes som jag lagt honom perfekt mot hindret så la jag bara ner handen, lättade och väntade in hindret. Så går de dock inte att rida honom, som Pierre sa så kan man rida så men han är inte van de och de är väldigt svårt att lära om en sådan sak när dom är 13 år. I stället måste jag rida honom med en stadig hand (när jag säger stadig menar jag inte hård utan med kontakt) och hela tiden fram för skänkeln, då ställer han upp på allt.  Men efter de stoppet fick vi till några kanon språng och jag fick den bästa kommentaren från Pierre som jag någonsin har fått. "Med den ridningen och känslan kan ni hoppa högt, 120."
Jag har dom senaste månaderna tvekat väldigt mycket på just hoppningen, och med Tyson har de känts som jag aldrig kommer komma över 1m sträcket just pga av att jag aldrig kunnat hålla igång galoppen på de sättet som krävs för högre hinder. Just nu ligger vi väl på banor runt 90cm och enstaka linjer mm liter över 1m. Men efter den kommentaren känns de som att de hela fick ett lyft igen.
Känslan var underbar igår på dom sista hindren och som Pierre sa, så är de den känsla man ska plocka fram när man som bäst behöver den, tex inför söndagens rundor. Och på söndag får jag INTE SLÄPPA!
Bild från vår första clear round

måndag 23 januari 2012

hm...

Sitter på soffan i lägenheten på hel spänn... Har hört en mus flera gånger, fick till och med upp hanna ur sängen för att hon skulle kolla under min säng om hon såg något.
Kan inte riktigt bestämma mig om dom är under sängen, i taket eller foderkammaren som är vägg i vägg.
Vet i alla fall att jag inte vill gå och lägga mig i sängen, de är där borta de låter hela tiden. Så nu blir de nog till att lagra upp med kuddar och täcken i soffan och sova där...
Vet att jag bor i en lägenhet som är inbyggd med stallet MEN på fem månader har jag inte hört dom så jag hade hoppats på att jag inte skulle behöva höra dom alls. De finns ju ett helt stort stall dom kan vara i, varför just då i mina väggar i stället...

Måndag 23/1

Utbrytar kungen, hittade honom utan för hagen precis när jag skulle ta in honom, börjar bli en vana

Spån containern,

Skritten och sol, som faktiskt tittade fram lite idag

Music innan ett pass

Bayley blir skodd

söndag 22 januari 2012

Snö...



Jag hörde att dom hade fått snö lite högre upp i landet, inte ska väl vi vara sämre ;)
De snöade hela dagen igår sen 12 typ till i morse....
Hoppas bara att de antingen stannar länge eller smälter jäkligt fort..

Veckans planering

Tänkte skriva lite om veckans planer.

Måndag -

Tisdag -

Onsdag - Hoppträning

Torsdag - Ledig

Fredag -

Lördag -

Söndag - Clear round i hoppning och dressyr.
Ska vara med på 80 o 90 i hoppningen på Tyson och LB:1 i dressyren på Aquador.

Som ni ser så har jag inte så mycket planerat.... hehe förutom att jobba varje dag förutom Torsdag.
Kommer uppdatera när jag vet mer, men oftast brukar de vara samma dag som de händer.

Bloggdesign

Håller på att ändra blogg designen lite nu, kanske blir liiite roligare att blogga då ;)
nu är de bara några små ändringar som jag ska göra innan jag blir nöjd. Är inte helt van att ändra och greja i blogger då jag är mer van blogg.se när de gäller sånt, men trycker man på lite olika grejer så brukar de oftast bli som man vill tillslut med såna här grejer ;)

Söndag 22/

Nu är man själv igen. Rebecca åkte hem tidigt i morse efter som de har SNÖAT som en idiot sen i går så hon ville ha tid på sig, de är ju en bit ändå.
Sitter och lyssnar på min nya favorit musik från Walk off the earth och grubblar lite över inköpen igår på ullared. De blev lite dyrt för inte så mycket men mycket av sakerna behövde jag verkligen så de fick bli så... Dock ångrar jag mig lite att jag inte köpte en tröja/jacka som jag hittade. Hade varit perfekt att rida i men men... kanske nästa gång... hittade även en tavla med världskartan på men den köpte jag inte heller...
Fick bli sex par ridstrumpor i stället ;)

Idag blir de bara att slappa, lyssna på musik och äta god mat ;)




torsdag 19 januari 2012

Nu tar jag helg

De har varit en ganska tung jobb dag, som de ofta blir när man jobbar själv. Mycket mockning men också mycket som ska hinnas med på kort tid vilket inte alltid är så lätt.
Avslutade i alla fall dagen med ett dressyr pass för Annika. Vet dock inte riktigt vad jag tycker om de än, kändes hela tiden som Aquador jobbade mot mig och inte med mig men de är ju också grejen med honom, han har ett väldigt speciellt psyke. Jag vet dock att sitsträningarna har gett mig lite i alla fall men de är en bit kvar till jag är nöjd ;)

Känslan som jag fick förut när jag sjönk ner i soffan efter en lång dag precis ny duschad och kom på att jag är lång ledig var underbar, hela tre dagar, fre-sön! sov morgon i morgon i alla fall. Sen måste jag städa och diska innan Rebecca kommer, hihi.
Men ska njuta. Sen dröjer de tre veckor till innan jag blir ledig längre än en dag i rad. Och då åker jag hem!

tisdag 17 januari 2012

Denna vido säger allt till alla som tvivlar på hästar!

Armar

Sitter och tittar på filmer från en träning i början av januari för Annika.
Och herregud vad jag stör mig på saker, speciellt mina händer och armar.... fy f*n
 sån tur vad är de saker jag försöker jobba med varje gång jag rider och jag är mycket väl medveten om felen men de är väldigt frustrerade att se dom så svart på vitt och inte i detta tillfälle kunna direkt rätta till dom.
I galoppen som är min favorit gångart och min bästa så är de inte så farligt men i traven är de hemskt. Men kanske för att jag har suttit och stirrat på dom den senaste kvarten...
Mina armar är för tillfället
- stela
- för påverkade av kroppen, gungar med för mycket

Dom ska bli
-mjuka men ändå stadiga
-följsamma men bortkopplade från kroppen


(skulle ha varit en bild här men internet är dryyygt... hehö...)

måndag 16 januari 2012

Praktikplats

Nu är de så att Hanna som jag jobbar med ska sluta här av olika anledningar (största anledningen pga att hon inte mår så bra), hon gör sin sista arbetsdag i slutet av Februari och sen är platsen öppen. Jag vet att Pierre precis har lagt ut en annons om platsen på Hästnet och jag tänkte bara upplysa alla som är intresserade att dom kan höra av sig till mig eller Pierre för att få veta mer.
Platsen är en praktik plats på en HYN godkänd hästanläggning med ca 40 olika hästar i alla åldrar.
Ingår boende i lägenhet med mig, eget rum, delad toa och kök.
Hör av dig om du är intresserad och vill veta mer!

Flightan

Tittade på lite bilder från dom senaste höstmånaderna sen jag kom hit till Svenljunga och då hittade jag den här bilden på en uttråkad Flight i transporten på en tävling. SÅ typiskt honom.
Han kan både smälta ens hjärta och reta gallfeber på en på samma gång.
Den underbara filuren.

Några saker som jag....

... kommit underfund med sen jag började jobba i stall/hästverksamhet

1. Säg JA
"Ida kan du ha teori lektionen sen?"
"...öööö... visst!" 
Säg ja till allt (som inte är farligt eller riskfyllt). Jag har lärt mig massor genom att bara svara ja. Jag har haft teorilektioner och voltige pass och har fått massa tillbaks genom att bara lära barn sadelns delar tex. Även om jag inte har vetat hälften av vad jag har gett mig in på och inte haft en aning om hur de skulle slutat så har jag bara provat mig fram och gjort på mitt sätt, använt en gnutta sunt förnuft och lite logik så har de gått bra. Och man får till 99% alltid något gott tillbaks.


2. Se-och-lär Prova-och-gör-fel
Jag har ögonen vidöppna när jag jobbar, tittar och tar in, funderar och analyserar de mesta. tex när A och P rider, har lektioner, hanterar hästar mm. Man kan alltid lära sig något av att bara se hästkunniga människor hantera hästar.
Sen prova-och-gör-fel delen är inget man ska vara rädd för. När jag kom hit var de 40 olika nya hästar att lära sig, + helt olika utrustning beroende på hästen + helt olika beteenden från hästarna. Och de kan inte alltid vara någon som vet och kan hästarna med dig hela tiden i början, man får försöka och prova sig fram och blir de fel så blir de, om inte någon kommer till skada så är ingen skada sked.

3. Du kommer alltid ha ont någonstans
höhö ja kanske inte den roligaste punkten men åå så sann. I början har man ont för att allt jobb är nytt, man kanske inte har dom rätta musklerna och man har tränings värk. Efter ett tag går allt detta över men då kommer i stället ont i nacken och axlarna efter mycket stalljobb mm. Efter detta kommer sen ont i foten efter att blivit trampad, ont i armen efter blivit biten, ont i fingrarna efter brännmärken. För även om dom flesta hästarna är snälla så blir de att när man hanterar runt 40 olika hästar per dag där 70% av dom är unghästar så kan något gå fel, hästen hugger tag i dig när den bara skulle nosa, hästen tittar på något annat åt något annat håll och vet inte vart den sätter fötterna för än det är på din fot. För privat ryttare med en eller två hästar blir de inte alls samma sak då de hästarna kanske är väldigt snälla.
Jag har en väldigt hög smärtnivå (eller vad man säger), jag kan gå och ha ont på flera olika ställen men lägga de i bakhuvudet och ignorerar de för att jobba vidare, vilket har varit ganska användbart dom senaste månaderna.

4. FRÅGA
De finns inga dumma frågor
= såå sant.
Fråga allt du kan komma på, om allt du undrat över, varför gör dom så, varför inte såhär, kan man göra såhär, vad händer om jag gör såhär. Utnyttja tillfället du har när du jobbar med/för någon som är duktigare/kunnigare än dig själv. Hänger också ihop med se-och-lär delen, se vad dom gör, funderar på varför och sen fråga. Se vad effekten blir av de dom gjorde och prova att göra samma sak nästa gång själv.
Sen ska du även vara ärlig med vad du kan och inte kan, de är ingen idé att ljuga och säga att du kan något, även om du inte kan de bara för att visa dig duktig. De är bättre att säga direkt "jag kan inte lär mig" och då i stället blir du visat direkt hur du ska göra och får samtidigt lära dig. De uppskattar arbetsgivare/medarbetare mer än att du ska visa dig på styva linan, de blir fel och dom får göra om och göra rätt själva.
MEN då säger jag inte att bara för att du inte kan så ska du inte prova först!

söndag 15 januari 2012

Ledig dag = hästig dag

Idag var jag ledig och de blev en riktigt hästig dag i alla fall tillslut. Började med att sova 11 timmar (gick och la mig kl 20.00 pga. huvudvärk och vaknade kl 7.00 som vanlig).
Hoppträning vid kl 10.00, gick sådär. Hade en annan häst, som jag inte kom så bra överens med från början men vi kom väl runt över hindren i alla fall.
Sen 14.30 hade jag sits träning på Aquador för Annika, mycket bättre än föra gången men en bit kvar tills jag är nöjd med sitsen, största problemet jag har för tillfället är att komma in i takten i traven, annars är sitsen i övrigt ok.
17.00 började vi löshoppa några av "våra" hästar och sen kom de även andra som vi löshoppade. av "våra" bla en nybliven 3åring som ska gå treårs testet här i vår, en fyraåring som snart ska börjas hoppas uppsutten, Annikas dressyr hästar 5 respektive 9 år och Cs ponny Teddy. De var fart och fläkt på alla och dom flesta gick riktigt fint. KUL!
Imorgon jobbar jag igen, fram tills på torsdag sen är jag ledig fre-sön för då kommer Rebecca och hälsar på!

fredag 13 januari 2012

Bilder

Music är ute i vinden
Cowboy
Flight väntar på att få komma ut i hagen efter ett pass

Unghästarna på lösdriften
 
Mockning (inte idag men en annan dag)


Hästarna i ridskolestallet
 

Mina nya stallskor som inte ser så nya ut längre, märket dublin
Music innan ett pass
Welington och Music i skritten


Nu sitter jag och fryser i lägenheten som ser ut som skit, är själv så de är väl inte så förvånande att de ser ut som stryk, bryr mig faktiskt inte heller. Hade de dock varit ett ställe som jag tyckte om och gillade att bo i hade de nog varit annorlunda.... men så är de inte. 
Idag var 1orna från naturbruksgymnasiet här hela dagen också och skötte alla stallsysslorna, dom ska göra de varje fredag framöver. Både skönt och lite jobbigt, skönt för att jag slipper all mockning och kan lägga all energi på hästarna i stället och jobbit för dom gör ju inte riktigt som jag skulle vilja att dom gör. Är lite kontrollfreak när de gäller vissa grejer och jag tycker att de ska göras på ett vist sätt eller se ut på ett speciellt sätt annars kvittar de och jag kan göra de själv i stället. Men de gick bra, de var lite roligt att se dom, dom var 6st som gjorde allt de jobb som Hanna och jag gör annars (+ att vi hinner med en massa annat) och dom han knappt klart tills dom skulle hem. Men de kanske är lite skillnad på vårt arbetstempo och rutin än dom.
Nej nu ska jag värma mig med en kopp te och lite film :)

tisdag 10 januari 2012

I'm back

Nu var de länge sedan. Internet har krånglat en del, de har hänt en del tråkiga saker och en del roliga saker sen sista men jag orkar inte gå in på de.
Ska ta tag i livet igen, har en del roliga saker på gång nu dom närmaste veckorna.
Och så funderar jag på om man kanske ska ta och ladda upp några filmer från när jag rider. Har några på lager ;)